Geleceğin meslekleri arasında gösterilen “Yazılım” için üniversiteye gitmeye gerek var mı? Yazılımcılar diploma sahibi olmadan para kazanabiliyor mu? Direkt olarak konuya Eğitim ve maddi olarak iki ana konudan başladık çünkü; meslek seçimi henüz okula gitmeden belirlenmeli gibi yönlendirmelerin küçük yaştan başlanarak yapıldığını biliyoruz.
Gelin ilk olarak Yazılım Nedir? Sorusunun yanıtına bakalım;
Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.
Neden? Sorununun yanıtını doldurmalısınız. Neden Yazılım öğrenmeliyim? Ne için öğreneceğim? Ne amaçla programlama dünyasına gireceğinizi belirleyip hedefinizi aynı şekilde yazılım içerisinde de oluşturmalısınız.
Yazılım Sektörü artık fazlasıyla büyüdü diyebiliriz. Günümüzde cihaz, uygulama, işletim sistemlerine göre alan ve bu alanlar içerisin dallar oluşuyor. Örneğin; mobil sektöre bakalım mobil uygulama geliştirmeyi düşünüyorsanız günümüzde popüler iki işletim sistemi var bunlar İOS ve Android bu işletim sistemleri için oluşturacağız uygulamalar farklı programlama dillerinden geçer. Bunu masaüstü, web gibi alanlarda da ayırabiliriz.
Yazılım Nasıl Öğrenilir?
Konu başlangıcında yazılım öğrenmek için üniversite şart mı? Sorusunu sormuştuk, bu sorunun yanıtını direkt olarak hayır üniversite olmadan yazılım öğrenemezsiniz demeyeceğim. Çünkü günümüzde programlama dillerini öğreneceğiniz birçok alan ve kaynak bulunuyor. Youtube’ta yüzlerce yazılım dillerine ait eğitim serileri bulunuyor. Ücretli/ücretsiz kurslar. Yine aynı şekilde devletimiz BTK Akademi platformundan eğitim alıp ve eğitim sonucunda sertifika sahibi olacağınız yüzlerde eğitim düzenlemektedir.
Eğitimlerle birlikte sürekli olarak uygulama ve tekrarlar yapmanız hızlıca ilerlemenize olacak sağlayacaktır.
Yazılım’a Nereden Başlanmalı?
Hedefinizi belirttiniz ve bu hedef doğrultusunda araştırma yapmalısınız. Örneğin Yapay Zeka alanıyla ilgilenecekseniz bu alanda hangi yazılım dilin uygun olduğunu belirleyip. Yazılım dillerinin avantaj ve dezavantajlarını bilerek hareket etmek gerekmektedir.
Örneğin ocak 2021 ve ocak 2022 popüler programlama dillerine baktığımızda “Python” 1. sıraya yerleştiğini görüyoruz. Python diğer dillere göre daha sade bir dil yapısı, Google gibi büyük şirketlerin desteğini görmesi, yapay zeka konusunda iyi bir noktada olması ve bu dil ile web, mobil, uygulama, oyun gibi alanlarda hareket ediyor olabilmek Python’ı popüler yapan başlıca konular. Tabii daha öncede belirttiğim gibi hedefiniz doğrultusunda bir alan ve bu alanla ilgili avantajlı olabileceğini düşündüğünüz programa dilini seçmelisiniz.
Yazılım öğrendik ne iş yaparız? Yazılımdan nasıl para kazanırız? Yazılım için hangi üniversiteye, hangi bölüme gitmem lazım gibi içeriklere ilerleyen zamanlarda paylaşacağız. Bildirimlerimize abone olmayı unutmayın. Sevgiler.
Python dışında hangi programlama dilleri popüler? Farklı programlama dilleri görmedik.
Makalede bahsettiğiniz ücretsiz eğitim olanakları gerçekten sağlam görünüyor. Mesleğimi değiştirmeyi düşünüyorum ve yazılım öğrenmek istiyorum. Belki üniversiteye gitmek için beklememe gerek yok. Teşekkürler.
Yazılımı öğrenmek için internet üzerinden birçok kaynak bulunması gerçekten büyük avantaj. Ancak üniversite eğitimi almanın da kariyer açısından büyük bir fayda sağlayacağı düşüncesindeyim. Her iki yöntemin avantaj ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde tartışmak oldukça faydalı olacaktır.